篇一:Twenty years ago, I drove a taxi for a living. One night I went to pick up a passenger at 2:30 ...
Twenty years ago, I drove a taxi for a living. One night I went to pick up a passenger at 2:30 AM. When I arrived there, I walked to the door and knocked, “Just a minute,” answered a weak, elderly voice. After a long pause, the door opened. A small woman in her eighties stood before me. By her side was a small suitcase.When we got into the taxi, she gave me an address, and then asked, “Could you drive through downtown?”“It’s not the shortest way,” I answered quickly.“Oh, I’m in no hurry,” she said. “I’m on my way to a hospice(临终医院). I don’t have any family left. The doctor says I don’t have very long.”I quietly reached over and shut off the meter(计价器).For the next two hours, we drove through the city. She showed me the building where she had once worked, the neighborhood where she had lived, and the furniture shop that had once been a ballroom where she had gone dancing as a girl.Sometimes she’d ask me to slow down in front of a special building and would sit staring into the darkness, saying nothing.In the early morning, she suddenly said,” I’m tired. Let’s go now.”We drove in silence to the address she had given me.“How much do I pay you?” she asked.“Nothing.” I said.“You have to make a living,” she answered. “Oh, there are other passengers,” I answered.Almost without thinking, I gave her a hug(拥抱). She held on me and said, “You gave an old woman a little moment of joy.”小题1:The old woman chose to ride through the city in order to ______. A．show she was familiar with the city B．see some places for the last time C．let the driver earn more money D．reach the destination on time 小题2:The taxi driver did not get the money because he ______. A．wanted to give her a hand B．shut off the meter by mistake C．had received her payment already D．was in a hurry to take other passengers 小题3:What can we learn from the story? A．No pains, no gains. B．People should respect(尊重) each other. C．An act of kindness can bring people great joy. D．People should learn to enjoy our life.
小题1:B小题2:A小题3:C 试题分析：短文描述一个出租车司机在二十年前的一个真实的事情。一天凌晨，接待了一位老人，她的要求是环视全城，每到一个她熟悉的地方，她都会讲述以前的事情，后来司机才知道，原来她的生命就要结束了，因此是想再看一看这熟悉的地方。最后司机并没有收费，而且还送给老人一个拥抱。小题1:细节理解题。问题：这位老妇人为什么环视这座城市？阅读全文得知，她遇到一个熟悉的地方，就请司机慢行，并且还讲以前的事情。原文是她的生命很短暂了，她想在最后的时刻看一看这些地方。因此第二项符合。故选B小题2:细节理解题。问题：出租车司机为什么没有向她要钱？分析句意：老人问多少钱，司机说不要钱了。最后一句话也体现出司机的用心。 Almost without thinking, I gave her a hug(拥抱). She held on me and said, “You gave an old woman a little moment of joy.”句意： 几乎想也没想，我给了她一个拥抱。她对我说，“你给了一个老妇人片刻的欢乐。”从中充分说明，司机想帮助她。故选A 小题3:细节理解题。问题：从这个故事中我们学到了什么？通过对全文的理解，我们从中明白一点，一个善良的举动能带给人们很大的快乐。故选C
Copyright © 2002-2018 . 非主流文章网 版权所有 闽ICP备15013900号